Oppitunti nro.1 - palkkaa ammattilainen suunnittelemaan

Tovi on vierähtänyt viimeisen kirjoituksen jälkeen, mutta paljon on tapahtunut. Tällä hetkellä ollaan viimeistelemässä lupahakemusta ja kohta päästään se jo jättämään. Tässä välissä on kuitenkin tapahtunut monta asiaa. Paljon aikaa ja energiaa olisimme kuitenkin säästäneet jos olisimme palkanneet ammattilaisen suunnittelemaan taloa heti alussa.


Olimme jo viime kesän lopulla kilpailutuksen suhteen loppumetreillä kun kävimme rakennusvalvonnassa itseksemme näyttämässä suunnitelmia. Tässä vaiheessa meille oli selvinnyt, että naapurin rakennus vaikutti meidän talon vaatimuksiin vaikka tästä ei ollut puhetta kaupanteossa. Tontti olisi ajateltua haastavampi ja suunnitelmat piti laittaa uusiksi. Jonkin aikaa pohjaa pyöriteltyämme alkoi selkeytyä se, että omin voimin tästä ei nyt selvitä. Talossa alkoi ilmetä suunnittelun yksityiskohtia, joita emme saaneet ratkottua.


Toivoimme talosta riittävästi ikkunoita sekä aamu- että ilta-aurinkoon. Käytännössä tämä tarkoitti keittiön siirtämistä. Toinen talon sivu tulisi palosuojauksen vuoksi ilman ikkunoita ja alakertaan jäi iso kellaritila, jonka järkevän käytön suunnittelu vei meiltä useita iltoja. Tässä vaiheessa saimme hyvän vinkin Jukkatalojen Jyrki Määtältä ja olimme yhteydessä Planimo oy:n Mika Korholaan.


Pelko siitä että talon suunnittelu olisi kallista, on melko turhaa. Itsellä oli ehkä mielikuva että hommaan pitäisi palkata arkkitehti ja työn lisäksi myös suunnitelmista tulisi kalliit. Emme kuitenkaan hakeneet arkkitehtuurisesti hienoa ja uniikkia ratkaisua vaan ehdottoman tärkeää oli saada järkevä, kustannustehokas ja hyvin neliöt käyttävä ratkaisu aivan tavalliselle perheelle. Ja sen me saimme.










Kommentit