Kellarillisen talon rakentamisesta

Meillä rakennettiin edellinen talo tasaiselle savimaalle. Siinä eteen tuli paalutus, palttiarallaa 10 metriin keskimäärin. Paalutuksen kustannus oli suunnilleen 10 000euroa ja toki maatöissä hintaa toi se, että savimaata vaihdettiin pihan osalta parempaan maalaatuun.

Pari tuttua on viime aikoina rakentaneet kalliolle ja aikamoisia räjäytyksiä joutuneet tekemään. Toki valmiina tämmöinen talo on sitten varmasti erinomaisesti perustettu. Meillä pienenä pelkona oli että rinnetontin syvemmässä päässä saattaisi olla kalliota vastassa ja jouduttaisiin sitä jonkin verran poksauttamaan. Ongelma ei varmaan sinänsä olisi ollut suuret määrät, mutta viivästyksen ja naapuritalojen tärinämittaukset toki olisivat tuoneet haastetta ja lisähintaa hommalle.





Nähtävästi saimme siis "lottovoiton" eli hiekkamaata kuormakaupalla. Siis todella kuormakaupalla. En ole aivan varma, mutta nähtävästi 40-50 kuormurin verran. Osa hiekasta saatiin vietyä lähellä oleville rakennusmaille ja tätä suosittelen kyllä vahvasti muillekin. Kaatopaikalle toki otetaan maata vastaan ja maksu hyvästä maasta on pienempi kuin esimerkiksi savimaasta. Silti siellä jonottaminen ja kuormien kustannukset nostavat maatöiden hintaa vs. maan vienti johonkin lähialueelle. Me taidettiin tästä säästää jonkin verran.

Meillähän on mukana loistava maanrakennusfirma, Ryhtirakennus, joka on ollut joustossaan huippulaatua. Tässä kellarillisessa projektissa on nimittäin havaittu, että kyse on hyvin monivaiheisesta hommasta. Kellarin elementit on myös tuotu paikalle nosturilla, mikä vaatii rinnetontilla järjestelyjä. Käytännössä siis ryhtirakennus on käynyt paikalla useampaan otteeseen, mm. valmistelemassa nosturille paikkaa ja korjaamassa tietä väliaikaisesti sopivammaksi.

Yksi rinnetontteja yhdistävä elementti on nähtävästi tukimuurit ja niiden suhteen meillä tulee muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin. Näin saadaan etupihaa tilavammaksi ja autoille enemmän tilaa kääntyä. Myös rasitetien puolelle luovuttiin sen madaltamisesta, sillä jyrkkyys olisi kasvanut entisestään. Asia etenee nyt niin että tarvitaan uusi asemapiirustus Mikalta, tukimuurin perustussuunnitelma joltakin taholta sekä lupakäsittely. Tämä onneksi sujuu sitten sähköisen lupapalvelun kautta, toivottavasti sutjakasti. Meillä on rakennusvalvonnasta kyllä vaan hyvää sanottavaa, apua ja neuvoja on saatu ja asioiden hoito sujunut erinomaisesti ja nopeasti.

Perustukset ja kellari meille tulee Jukkatalon kautta Perustavan tekemänä. Me on käyty tontilla ihmettelemässä mm. kellarin seinien paikalleen nostoa ja olikin aikamoinen palapeli! Seuraavaksi vuorossa on kellarielementtien bitumikäsittely sekä elementtien valaminen yhteen. 


Kommentit

  1. Kiitos tästä. Tuntuu, että harvoin enää rakennetaan taloja, joissa on kellari. Minä olen sellaisesta aina kuitenkin haaveillut. Olisi ihana, sellainen perunakellari! Meidän suunnitelmissa on myös aloittaa rakentaminen. Tontti on löytynyt, ja paljon täytyy siellä myös räjäyttää kalliota ja muutenkin tehdä maanrakennustöitä. https://www.hinauslevainen.fi/koneurakointi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!