Helteisen heinäkuun pohdintoja


Kuva on toissa talven reissulta mutta viime viikkoina olotila on ollut kotoisassa Suomessa kyllä melko lähellä samaa. Ainoana erona ettei sisällä ole mitään viilennystä, päinvastoin. Meillä sisällä on melkoinen pätsi riippumatta vuorokauden ajasta.

Pohdinnassa meillä onkin siis tulevan talon mahdollinen viilennys. Mies on näistä enemmänkin ottanut selvää. Alunperin oli tarkoitus liittää maalämpöön myös viilennyslaitteisto. Sittemmin on pohdittu myös erillistä ilmalämpöpumpua viilennyksellä.

Mielenkiintoista tässä selvittelyssä on ollut se, että ilmeisesti pääosin hirsitaloihin ei ole viilennystä laitettu tai kaivattu. Toki epäilen että ihan viileää ei niissäkään juuri nyt ole, mutta hengittävä rakenne kestää tätä hellettä muovitaloa paremmin. Törmäsimme entiseen naapuriin joka juuri kertoi että mökillä ollessaan oli hirsitalon sisäilma ollut huomattavasti kotia siedettävämpi. Tämän lisäksi illan tullessa oli läpivedolla saanut hyvin viilennettyä koko mökin.

Käytännössä hirsivaihtoehdossa siis tekisimme niin että tässä vaiheessa mitään viilennystä ei asennettaisi mutta jälkikäteen voisi asentaa jonkun silmää miellyttävän ilmalämpöpumpun, esim tämän Mitsubishin mallin:



Mitsubishi Electric LN25 ilmalämpöpumppu
Kuva lämpöpumppuhuolto.fi


Kaiken kaikkiaan ajatus talon hengittävyydestä ja sen monista eduista nousee esille kerta toisensa jälkeen. Olemme selvitelleet myös hirsitalon energiatehokkuutta, joka vaikuttaa suhteellisen hyvältä kuitenkin. Laskennallinen energiatehokkuus voi olla toki huonompi mutta käytännössä kokemukset ovat hyviä! Meillä on kuitenkin maalämpö ja takka tulossa, eli ihan sähkönkään varassa emme ole.

Seuraavaksi sitten pohtimaan lamellihirren ja painumattoman hirren (esim. Kontion smartlog) eroja!

Kommentit