Tontin etsintä

Olemme muutaman vuoden ajan etsineet tonttia lähialueelta. Kyseessä on siis melko pieni alue Espoossa. Alue on hyvin rauhallinen ja rajautuu puutarha-alueeseen sekä suojeltuun metsään. Kovin montaa tonttia ei ole tullut tänä aikana vastaan jotka täyttäisivät meidän toiveemme, vaikka kovin kranttuja emme olekaan. Aluksi ajatus oli rakentaa yksitasoinen, mutta melko pian selvisi että se ei täällä tulisi onnistumaan. Mitä kaikkea me tästä sitten opimme?

Käytännön asiat kuntoon

Kannattaa aluksi pohtia maksimibudjetti ja neuvotella laina täysin valmiiksi. Tässä kannattaa hyödyntää kaikki lähialueen tutut jotka ovat viime aikoina rakentaneet. Tonttikaupoilla pitää olla kertakaikkiaan nopea välillä eikä miettimisaikaa juurikaan parhaimmissa tonteissa anneta. Lainalupaus ja budjetti taskussa ja jonkinlainen ymmärrys siitä mitä kaikkea rakentamiseen kuluu, voi sitovan tarjouksen jättää samantien. 

Tunne alueesi


Alueen hintakehitys sekä valmiissa taloissa että tonteissa on hyvä tuntea. Kun myyntiin tulee tontteja, kannattaa jälkikäteen katsoa millä hinnalla ne on myyty. Tässä lähellä myytiin kaava-alueen ulkopuolelta merkittävän kokoinen tontti jonka hintapyynnön ja todellisen myyntihinnan välillä oli useita kymmeniä tuhansia euroja. Tontti oli iso mutta olisi vaatinut suunnittelutarveratkaisun. Toinen tontti jonka pyynti oli hyvin alhainen oli todella haastavan muotoinen sekä kallioinen tontti. Halvallahan se meni, mutta mielenkiinnolla odotan näkeväni mitä siihen on saatu rakennettua. 

Mutta on tässä käynyt niinkin että tontti jota pohdimme myytiin meille liian nopeasti emmekä kerenneet mukaan. Tontti olikin sitten paljastunut täysin moreenimaaksi, joten edullisen myyntihinnan lisäksi sille rakentamisolosuhteet olivat parhaat mahdolliset. Lottovoitto!

Tiedä mistä asiat saa nopeasti selville

Välittäjät tuntevat tontin asioita loppujen lopuksi melko vähän, näin oman kokemuksen mukaan ainakin. Meille iso apu esim. rakentamisolosuhteiden selvittämiseksi oli kaupungin tietojärjestelmät. Espoolla on Arska-järjestelmä josta saa lähialueen tiedot mm maa-aineksesta ja jopa naapureiden talojen pohjapiirrokset. Rakennusvalvonta on myös ollut oiva apu siinä kun tulevan talon mallia on pohdittu. On tärkeää tietää mitä loppujen lopuksi tontille saa ja mitä kannattaa rakentaa.

Löydä hyvät ihmiset ympärillesi heti aluksi

Meillä oli mukana ennen tontin ostoa sekä tuttu kiinteistövälittäjä, tuleva rakennusmestari että ensimmäisen talon maaurakoitsija. Kaikki tontin dokumentit ovat siis jo tässä vaiheessa käyneet läpi melkoisen asiantuntijajoukon. Aina voi toki tulla yllätyksiä ja kaikkeen tuleekin varautua. Silti on hyvä mieli siitä että on luotettavat ammattilaiset tukena. 

Rohkeutta

Budjetti ja rahoitus kunnossa, ymmärrys rakentamisen olosuhteista ja riittävät tiedot sekä ammattilaisen tuki on hyvä alku. Seuraavaksi tarvitaan vaan rohkeutta, epävarmuuden sietokykyä ja luottamusta tulevaan. Hyvä parisuhde sekä läheisverkosto on koko projektin kivijalka. Näillä mennään!


Kommentit

  1. Kiitos kirjoituksesta! Hyviä vinkkejä, täytyykin jakaa tämä työkaverilleni. Heillä on tontti etsinnässä. Ovat myös miettineet että tekisivät luontoselvityksen. Heillä kun on tontti etsinnässä hieman syrjemmästä, olisi varmasti hyvä tietää sitten mahdollisesta alueesta hieman enemmän. Itseäni ainakin kiinnostaisi! Muistan että meidän projektin aikana ehdottomasti tukiverkosto oli suuri juttu, onhan rakentaminen aikamoinen projekti.
    http://www.faunatica.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!